Förmodad Covid-19, men negativt resultat.

De senaste sju dagarna har jag varit sjuk, i då förmodad Covid-19. Dock visade provresultatet “Ej påvisad”, dvs. det visade negativt. Jag litar dock inte helt på det resultatet och flera håller med mig, då jag hade i princip hela symptomlistan(förutom de allvariga), men jag är ju ingen expert. Mycket talar för Covid-19, och testen har viss osäkerhet/kan visa fel.

Tänker att jag ändå går igenom lite om 1. Mina sympton, 2. sjukdomsförloppet och hur ett 3. Hemtest för Corona går till. Så om det är någon som känner igen symptomen och har fått positivt test, då får ni gärna bekräfta det. Jag är ingen hypokondriker och är väldigt sällan sjuk i vanliga fall.

1. Mina symptom

Finns även med på listorna från: 1177.se och who.int

 • Hosta – Ja, viss torrhosta, men ej hela tiden.
 • Feber – Ja, inkl feberfrossa i flera dygn.
 • Trötthet – Ja, fortfarande väldigt trött i kroppen efter en vecka.
 • Andningsbesvär – Nja, det var tungt att andas en av dagarna.
 • Snuva – Ja, nös i flera dagar, några gånger per dag.
 • Nästäppa – Ja, heltäppt i nästan en hel vecka.
 • Halsont – Ja, första dagen.
 • Huvudvärk – Ja, konstant huvudvärk i en vecka.
 • Värk i muskler och leder – Ja, i flera dagar och i samband med febern.
 • Nedsatt lukt- och smaksinne – Ja, i nästan en vecka.
 • Utöver ovan och som inte finns listade som sympton, så hade jag även ont i öronen i någon dag och det kändes som någon boxat mig i ansiktet. Annars stämmer resten med listan med symptomen för Covid-19. Har mestadels haft konstant ont i huvudet, täppt i näsan och haft väldigt lite ork. Har kunnat jobba lite till och från ändå eftersom att allt är digitalt, men bara ett stund i taget.

2. Sjukdomsförloppet

Första symptomen kände jag i tisdags då orken inte kändels helt hundra, och på kvällen fick jag ont i huvudet och började kännas som rivjärn i halsen(detta gick över på onsdagen), onsdagen och framåt dök övriga sympton upp. Nu idag en vecka senare, så är det mest orken som inte återhämtat sig, lite snuvig fortfarande och kan hosta till lite ibland.

3. Hemtest

På fredagen fick jag tid för att göra hemtest, vilket är att ett ombud till vården kommer förbi och lämnar ett testkit där en får göra testet på sig själv (tar ca. 15 min) och sedan lämna tillbaka till samma ombud, som sedan lämnar in det för analys.

Det här alternativet är möjligt i Västmanland, så kanske inte är lika för alla Regioner. Jag bokade testet genom att följa dessa instruktioner på 1177.se, man loggar in med mobilt bank-ID och väljer en dag. man kan ej boka specifik tid, utan det är mellan ett visst intervall. Jag bokade på onsdagen och första lediga tid var på fredagen.

Ombudet dök upp flera timmar före angiven tid, personen ringde först och kollade om det var OK. Ombudet hade munskydd och handskar när överlämningen skedde. Leg kontrolleras och det lilla testkittet i genomskinlig påse lämnas över.

Sedan genomgörs testet enligt instruktionsbilderna nedan. Tog ca. 10 min för mig och sedan ringde jag bara ombudet som var runt hörnet att komma testet är klart och kan hämtas. Man får avisering när provsvaret är tillgängligt.

Själva testet är flerstegstest, 3 olika prover med hjälp av 3 långa topsar. En i näsan, en vid kinden och ett i salivprov. Tipsarna rörs sedan runt i ett separat rör med koksalt. Gör inte som jag och stoppa upp fel ände av topsen i näsan, haha. Glömde kolla vilken ände det var på topsen, var bara bomull på ena. Är glad att jag kunde göra det på egen hand, lite obehagligt i näsan, men inget farligt.

Vad testkitet innehåller och testinstruktioner för hemtest:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: