Frankokuvert USA 5 Cent 1906-1909

Här är 8 st frankokuvert(förfrankerat kuvert) skickat från USA senare halvan av 1910-talet. Alla har valörerna 5 cent, där frankotecknets motiv är Abraham Lincolns profil. Man kan även se att de alla är skickade med båt, då det längst ned står Per s.s. och sen båtens namn som det for över Atlanten med. Så det lär väl Postverksamheten ha fyllt i i efterhand. Det här var då innan flyg gick över Atlanten.

Alla kuverten har stämplade vax-sigill på baksiden(se sigillen längre ned i bildsamlingen nedan), det lär säkert ha fungerat som assurans(försäkring), då det var förseglat på det sättet. På baksidan är det även stämplat Stockholm 16 när det mottogs eller skickades vidare i Sverige.

Sändaren är Kidder, Peadbody & Co, som enligt sigillen så är de “Bankers”, och läser man på Wikipedia, så finns det inte längre, då det 1986 köptes av GE, och sen PaineWebber och sist UBS AG.

Mottagaren är Sydsvenska Kredit Aktiebolagets filialer i Stockholm och Göteborg. Vilket enligt Wikipedia senare ingick i Sydsvenska banken och sedan hamnade under Handelsbankens vingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.