Hotell- och restaurangkedjan SARA

Hittade lite blandade ledtrådar bland vykort och kuvert kopplat till hotell som nämner SARA, vilket står för Sveriges Allmänna Restaurangaktiebolag. Vilket var en kedja som expanderade så hårt att de föll omkull, konjunkturen var väl den största bidragande faktorn. Ingen hit att stå med med massor av hotell och restauranger i en lågkonjunktur. Hela kedjan gick i konkurs i början av 90-talet om jag tolkar informationen rätt, allt är numer utspritt mellan olika ägare. Jag ska inte mala igenom historian, den finns det bra länkar till längre ned i inlägget. Primärt tänkte jag i det här inlägget dela lite filatelistiskt innehåll kopplat till SARA.

Från ett kuverts baksida från 1969 så visas utbredningen av hotell och restauranger enligt bilden.

SARAs symbol förklaras med att visualiseras av en kåsa, här förklarat på en vykort från 1973.

På framsidan står det:

“Kåsa från 1500-talet. Gran eller fur med målad dekor: Örn, häst och kring randen(på latin) “Smaken och sen, ty det är ljuvligt” Göteborgs historiska museum” och ” SARAs symbol – en stiliserad kåsa. Gästabudsglädje uttryckt med 70-talets strama formspråk”

På baksidan kan läsas:

SARA är Skandinaviens största hotell- och restaurangkedja med 5000 rum på 54 hotell och ca 130 restauranger. Hotellen och restaurangerna har alla egna “ansikten” – likheten är att de bjuder omtanke om gästen och valuta för pengarna”

Skrivet på vykortet är:

“Eagle nest, nov 9 1973. Glada vi till krogen gå. Men det måste vara – SARA! Med museal örnhälsning yours A.”

Ett kuvert från 1969 med Stadshotellet i Eskilstunas dåvarande vinjett och som då tillhörde SARA.

För den som vill läsa mer finns det bra med info här:

Rekommenderar verkligen att bläddra igenom Sodexos jubileumsbok, den tar inte bara upp historien kring SARA och dess utveckling, utav även hel del annat spännande kuriosa.

Så har ju såklart Wikipedia också en del lästvärt: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_Allm%C3%A4nna_Restaurangaktiebolag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.