Internationell svarskupong Danmark 50 øre

Hittade några spännande kuponger, det var tre stycken frimärkskuponger från vad jag kan utläsa vara från 1947.
De är märkta Danmark och stämplade Kolding, med ett värde på 50 danska øre.

Jag tolkar att de här kupongerna användes internationellt inom överenskomna ramar inom medlemsländerna, att värdet på kupongen kan användas för att lösa ut ett frimärke med ett likvärdigt värde i ett annat land inom postunionen.

Nu när jag googlat runt så hittar man ju såklart all möjlig spännande kuriosa att grotta ned sig i kopplat till det här.
Det är tydligen ett fenomen som används än idag med internationella svarskuponger, med lite annat utseende och andra villkor såklart.

En annan kuriosa som jag inte reflekterat över kring grunden till konceptet Ponzibedrägeri, också kallat Ponzi Scheme, vilket var just bedrägeri/svindleri av internationella svarskuponger. Då av kuponger utgivna i Italien, samt att Ponzi då hävdade att man kunde få ut frimärken av högre valör i USA, vilket bara var lurendegrejeri. Det här var dock på 1920-talet, nedan kuponger är inte kopplat till det.

Skapade dessutom en ny huvudrubrik Övrigt, så att jag även kan lägga upp annat intressant som inte riktigt passar in någon annanstans, så nedan svarskuponger hamnade under Övrigt/Kuponger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.