Nytt projekt, flytta bloggen

Den här bloggen är nu över ett halvår gammal, det första inlägget skrevs 30 januari och nu är det redan slutet på augusti. Tiden går fort och mycket har jag lärt mig längs vägen, samt upptäckt nya intresseområden och nya mål som har tillkommit.

Nu börjar jag däremot känna mig redo för att grotta i nästa projekt, att lyfta över bloggen till en egen domän. Bloggen är i dagsläget placerat på WordPress.com via gratisversionen, och ju längre tiden går desto mer märker jag av begränsningarna. Bl.a m måste jag ha varit riktigt ivrig när jag startade bloggen och stavat fel i domännamnet, samt valt ändelsen home.blog. Hur tänkte jag där??? Men även andra saker, jag gillar t.ex. tabeller, och det finns ingen bra hantering för gratisversion (om man inte vill sitta och hårdknacka kord). WordPress lägger också in egen reklam mitt i inläggen, det vill jag inte ha. Plug-ins/tillägg får man bara tillgång till betalversionen Business som kostar 250 kr/månad, jag tycker inte heller att premium-version för 70 kr/månaden gör rätt för sig.

Så det jag siktar på nu är att välja ett lämpligt webbhotell, köpa en domän och exportera över innehållet till WordPress.org istället. Det blir mer jobb från min sida, men det ger en större frihetsgrad med sidan, där man får tillgång till plug-ins, mer teman och annat via gratis open source-versionen av WordPress. Jag har också arbetat lite med WP.org tidigare, då jag har hanterat en förenings hemsida för något år sedan, jag har även programmerat lite grann tidigare, så jag är beredd på att det kommer krävas en hel del jobb och att det blir en inlärningskurva att hantera min egna hemsida/blogg.

Gällande webbhotell och domän så har jag gjort lite efterforskningar och för tillfället fastnat för Misshosting.com som har .se domäner för 5 kr för ett år och sedan 109 kr/år. De har också olika paket för webbhotell mellan 9-29 kr/månad* för ett år. Där jag inte ser ut att behöva mer än Basic för 9 kr/månad*. Det skulle ge en kostnad på 14kr/månad under det första året och sedan ca. 400 kr/år*. Det känns ju rimligare för en nybörjare än betalversionerna på WP.com. Dessutom kan jag placerade Google Adsense på mindre störande ställen, som ev. kan generera in passiva inkomster för att täcka denna kostnad. *Exkl. moms.

Så jag ska göra lite mer efterforskningar och gå igenom lite tutorials, så får jag se när jag kan ro i hamn detta, men jag är ivrig att sätta igång, så det tar nog inte lång tid innan jag fixar en egen domän. Jag ser fram emot att lära mig nya saker och problemlösningen kring att flytta bloggen till en egen domän. Jag får återkoppla när det hänt lite mer.

Har du som läst ända hit kanske några råd, tips & trix?

8 comments / Add your comment below

 1. Det här låter mycket intressant och ditt byte tycks ha fungerat bra. Jag har också WordPress.com för min blogg. Hur mycket svårare är det att använda WordPress.org på webbhotellet? Går det att göra med ett grafiskt gränssnitt eller måste man hålla på med programmering för att få det att fungera?

  1. Det gick smidigare än jag trodde och allt verkar funka, men det blev såklart en hel del googlande/Youtube för att få saker att fungera så som tänkt. Då det inte är lika entydigt vad man ska göra som på en wp.com blogg och det är fler funktioner att laborera med.

   Jag har än så länge inte behövt programmera något, har enbart använt gratistema och plugins, samt widgets. Så det mesta är grafiskt och rätt likt wp.com, lite annorlunda gränssnitt bara och att vissa funktioner finns i plug-ins istället,ex. statistik.

   Det som var lite knivigt var väl mestadels att tolka tvetydiga guider. Allt var inte helt intuitivt, ex. certifikat på sidan så att den flaggas som säker av Google, men det gick att lösa med plug-in. Så skulle du också välja att flytta till wp.org, så är det bara säga till om det skulle vara något.

   1. Kul att höra. Jag kanske gör ett försök framöver med samma lösning som du valt. Blir nog ett bra helgprojekt. Fint att du kan hjälpa till om det blir problem. Det uppskattas och är tryggt att veta!

 2. Nu har jag flyttat över till egen domän. Det var enklare än jag trodde och jag får tacka för tipset. Det du skrev om “certifikat på sidan så att den flaggas som säker av Google” förstår jag dock inte. Är det varningen när man skriver https:// före adressen du menar och hur fixar jag det?

  1. Roligt att du har flyttat! Man får fixa och trixa lite för att få ordning på allt, men du ser ju ut att ha kommit igång ordentligt.

   För SSL-certifikatet, som är hänglåset brevid webbadressen, så bör det räcka med att installera tillägget “Really Simple SSL” i WordPress. Jag är ingen hejare på exakt hur det funkar, men tillägget löste i alla fall så att sidan kan flaggas som säker.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: