SQL och annat i språkväg

Har den här veckan funderat mycket vad jag ska rikta in mig på att lära mig om här i närtid, samt vad jag ska använda det till. Har sedan någon vecka tillbaka snöat in mig på SQL och databaser, väldigt intressant och logiskt framförallt. Jag jobbar idag med olika databaser till vardags, men inte på djupet, så att lära sig SQL känns som ett naturligt steg ändå mot en mer teknisk/förvaltande roll av själva systemen. Att jag inte tänkt på det tidigare, eller jo det har jag, men har tyckt att det sett för svårt ut. Det är inte förrän nu jag kanske är mogen nog att lära mig det. Så har nött en hel del utbildningsserier om både MySQL och PostgreSQL via Udemy och Youtube, och det liksom bara klickar nu(Det gjorde det inte förut), det är inte helt simpelt, men nu förstår jag i alla fall logiken. Har även haft flera aha-upplevelser under tiden jag kollat igenom material, bl.a. hur man drar paralleller hur databaser hänger ihop och vad det kan användas till. Nu förstår jag verkligen vad man menar med att om man ska ha mycket data, då ska det in i en databas. Excel är inte en databas, se bara på hur det gick för FHM i början av pandemin och datan över antalet fall.

Just nu vet jag inte vad jag ska välja MySQL eller PostgreSQL, finns ju även flera andra om man skulle känna för det. Det verkar som att PostgreSQL är mer användbart, så kanske är värt att lägga krut på det. En tanke är att jag i framtiden skulle kunna använda det för att bygga en databas för att lagra data och information kopplat till mitt intresse för lokalhistora, t.ex. lagra positioner och information för lokalhistoriska/lokalförankrade objekt. Skulle vara ett roligt framtida projekt om jag skulle få loss lite mer tid eller har kommit lite längre på vägen. Söker i dagsläget runt en hel del i olika udda databaser efter information, så det är ju bra om jag blir bättre på den biten också genom att förstå hur det fungerar i bakgrunden.

Så just SQL är ju något som jag kan ha nytta av båda i jobbsammanhang och andra intressen jag har. Skulle kunna väva in Python sen, då det inte är något jag kan i dagsläget. Har tidigare bara lärt mig lite grunder i Visual Basic, C++, C# och Matlab, men det är länge sedan nu och är inget jag minns särskilt mycket av.

Apropå språk, så försöker jag plöja igenom grunderna i Latin via Duolingo, då jag inte förstår texterna i bl.a. gamla skrifter, kyrkdekorationer och gravar, så det är ju mest för ett fritidsintresse och nyfikenhet. Det finns ju så mycket att lära sig och grotta ned sig i bara man vill och orkar.

Edit: Har även anmält mig till en databaskurs hos Folkuniversitetet och en kurs i cybersäkerhet via LiU, båda på distans nu under hösten så att jag kan klura i min takt då det blir vid sidan av jobbet.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: