Testade att blöta/tvätta frimärken

Gav mig på att blöta/tvätta lite frimärken för första gången, då jag samlat på mig en hel del klipp från paket/köp från Tradera. Försökte följa SFU:s guide Del 5 Att tvätta frimärken för att försöka få det någorlunda rätt.

Jag tog en ugnsform och kokade upp lite vatten i vattenkokaren så att det blev ljummet, tänkte att det kanske var bättre än ta ljummet vatten direkt från kranen.

De flesta frimärken släppte ganska snart, runt några minuter i vatten. Vissa tog tio min eller mer, en del fick jag hjälpa loss lite försiktigt med pincett.

Sedan förde jag över de på bakplåtspapper, inte världens bästa idé då vattnet inte direkt absorberas så bra av bakplåtspapper. Placerade frimärkena med motivet nedan, duttade av lite försiktigt med papper där det fortfarande var sjöblött.

Sedan lät jag det ligga på tork, sedan placerade jag dom i vykortsplastfickor och la under böcker för att platta till. Dock fungerar vykortsfickor inget vidare om frimärkena är minsta fuktiga, för det blir heltätt och då inte kommer att torka.
Så när jag tog ut en del efter någon dag, så var de fortfarande blötta och tappade formen, så lät de torka ordentligt och lät de ligga mellan böcker igen för att platta till.

Resultatet blev väldigt blandat, flertalet fick väldigt smetiga stämplar. Det var även ett gäng frimärken som läckte färg eller som gick sönder i torkningen som jag var slängde. Annars så var det ett bra första försök tycker jag, försökte verkligen vara försiktigt. Svårast var blocken, och att hantera blöt perforering(taggarna), de är som varnat ömtåliga när de är blöta. Bl.a. serierna Svensk glas och Vikingar gick släpptde delvis eller helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.